Hírek

Több ezer látogatót vonzott a 12. Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny

2025. február 17., 17:30

Több ezer látogatót vonzott a 12. Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny, amit szombaton Győrváron rendeztek meg. 26 csapat mutatta be a hagyományos disznótoros ételek különböző változatait - véres és májas hurkát, kolbászt, szalonnát, töpörtyűt is lehetett kóstolni. Kihirdették a vármegyei pálinkaverseny eredményeit, a színpadon pedig zenei és hagyományőrző programok követték egymást.

Több ezer látogatót vonzott a 12. Vas Vármegyei Gasztronómiai Fesztivál és Böllérverseny

Nem sokkal ebéd előtt az Ad hoc együttes zenélt a győrvári fesztiválszínpadon. Már ekkor sok ezer fős forgatag gyűlt össze a sátrak körül a hűvös, de verőfényes időben. 26 csapat kínálta a hagyományos disznótoros étkeket - reggel óta keményen dolgoztak, hogy minden látogató jóllakhasson. Tájjellegű ízeket hoztak Jánosházától Körmendig, Oszkótól Felsőjánosfáig. Az erdélyi felvinciek csomborral ízesítették a hurkát.

Lőrincz Helga
"Most már negyedik alkalommal jött el a csapat azért, hogy bemutassuk Erdély sajátosságait. Rengeteg finomság készül, tekeredik a májas-véres hurka, kész a kolbász, sül a hús, mindenkit nagy szeretettel várunk, az erdélyi ízek mindig mások, eredetiek, hagyományosak és nagyon finomak."

A környékről és az egész Kárpát-medencéből érkeztek csapatok Európa talán legnagyobb közösségi disznóvágására.

Marton Ferenc - alelnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Sokat kapunk a külhoni csapatoktól és a helyiektől is. Hozzák a barátságot és a hangulatot, amit ez az esemény ad. Évek óta ez egy találkozási pont is lett egyébként."

A helyi, győrvári gárda versenyen kívül indult: négy nagy kondérban főzték a rizses húst és a kurucpörköltet, mellé szökőkútból folyt a pálinka.

Székely István
"Ez most egy ún. kurucrecept, kurucpörkölt készült. Van benne baconszalonna, füstölt szalonna, nem egy hagyományos pörkölt, került bele friss paradicsom, paprika, ahogyan azt kell."

A sorkikápolnai csapat sátrában boszorkányok tüsténkedtek, nem véltetlenül: a középkorban ugyanis itt tartották a vármegye utolsó boszorkányperét.

Mező Gábor - polgármester, Sorkikápolna
"A kolbászon kívül van már véres és májas hurkánk, csináltunk boszorkányos fokhagymás flekkent, a toros káposztánk második adagja is elfogyott, és hoztunk előre felfüstölt húsos kolbászt."

Margóék egy nagyobb társasággal Szombathelyről érkeztek, nagy kedvvel kóstolták végig a csapatok disznótoros menüjét.

Szakály Margó
"Ez most egy káposzta, nagyon finom. Minden ízlett, amit eddig kóstoltunk, de komolyan. Főleg a pálinka." nevetés

"Óriási közösségépítő ereje van, és mai napon nemzetegyesítő ereje is van."

A hivatalos megnyitón házigazdaként Kaczor Zsolt, Győrvár polgármestere, és az esemény védnöke, V. Németh Zsolt államtitkár köszöntötte a résztvevőket. A disznóölés régi falusi tradíció, Európa talán legnagyobb közösségi disznóvágása e hagyomány előtt tiszteleg - fogalmazott a vármegyei közgyűlés elnöke.

Majthényi László - elnök, Vas Vármegyei Közgyűlés
"Mi ragaszkodunk a régi hagyományos életünkhöz, amit szüleink, nagyszüleink, dédszüleink éltek, szeretjük gyakorolni is ezt a hagyományt."

A program karitatív célokat is szolgált: a levágott disznók karaját gyermekvédelmi intézmény javára ajánlották fel, a kihelyezett malacperselyekbe pedig a győrvári óvoda bővítésére gyűjtöttek adományt. Kihirdették a Vas Vármegyei Pálinka- és Párlatverseny eredményeit: 8 kategóriában osztottak arany, ezüst és bronz minősítéseket. A a Győri Likőrgyár vilmoskörtéje lett a verseny pálinkája, Vas vármegye legjobbjává pedig a Birkás Kft. vadkörtéjét választották.

A hungarikumok sátrában bemutatták a fafaragást, a solymászatot és a csipkeverést. A Szarvaskendi Küküllő Egyesület tagjai pedig felelevenítették a farsangi rönkhúzás és a bolondesküvő jókedvű hagyományát.

"Ajjajjjajjajjjj a szívem ... szeretem."

A böllérversenyt a Vas Vármegyei Kormányhivatal csapata nyerte.