MNB
MNB - 2

Hírek

Új eszközöket kapott a Savaria iskola

2011. március 24., 15:37
A diákok szakmai fejlődését, gyakorlati oktatását segítő technikai berendezést adtak át a Savaria Szakképző Iskolában.A haszongépjárművekben működő légfékek vizsgálatát, működésének tanulmányozását lehetővé tevő oktatópadot vásárolt az iskola.
Új eszközöket kapott a Savaria iskola

Az LUK Savaria kuplungszerkezetet adományozott az intézménynek. Az iskola vezetése szerint ezzel újabb lépést tettek a szakképzés korszerűsítésének irányába.

Szombathely és a megye útjain naponta több ezer hasznongépjármű és kamion közlekedik. Ezekben légfékek működnek. Csak a sűrített levegő általi nyomás és energia tudja megállítani a több tonnás járműveket.

Sümegi Tamás - ig.helyettes, Savaria Szakképző Iskola
"Ez az oktatópad egy légféktechnikai oktatópad. A teljes valóságában modellezi a kétkörös, kétvezetékes légfékrendszert, ami a hasznongépjárműekben, tehergépjárművekben létezik."

Ezen az oktatópadon gyakorolhatnak, méréseket végezhetnek, és  működés közben vizsgálhatják a légfékeket a Savaria Szakképző Iskola diákjai. Egyre nagyobb az igény olyan szakemberekre, akik a haszongépjárművekhez is értenek.

Dr. Tatai-Szabó Miklós - igazgató, Savaria Szakképző Iskola
"Az autósképzésben elmaradt a hasznongépjárművek oktatása. Épp elég így is a 2 évben illetve a technikusoknál a 3 évben, beleférni a tananyagba.De vannak diákok a Volánnál és más haszongépjáűrműveket szemléltető cégeknél és ez idáig nem volt lehetőség, hogy a légfékrendszert bemutassuk és tanítsuk."

A közel 6 millió forintba kerülő légfékvizsgáló oktató padot a Decentralizált Alapból nyert támogatással vásárolta az iskola. Puskás Tivadar polgármester és Michael Reinig, az LUK Savaria ügyvezetője csütörtökön adták át az oktatópadot. A szombathelyi cég fontosnak tartja a szakképzés támogatását, ezért az áltauk gyártott termékeket: kuplungszerkezeteket adományoztak az iskolának.

Michael Reinig - ügyvezető igazgató, LUK Savaria Kft.
"A következő években várható nagyarányú létszámbeli és technológiai fejlődésT csak megfelelő szakemberekkel tudjuk elérni. Ezért tartjuk fontosnak, hogy nemcsak mérnöki végzettséggel rendelkező szakembereket tudjunk felvenni, hanem középfokú végzettségűeket is. És lehetőleg helybeli diákokról legyen szó."

Az iskola tervei szerint a jövőben egy hibrid autót vásárolnak majd. Ezzel segítik a diákok korszerű oktatását. Az iskolában szakmai napot is rendeztek. A General Motors és az LUK Savaria szakemberei tartottak előadásokat az autógyártási technológiák fejlődéséről.