Hírek

Világháborús konferencia

2015. november 26., 17:26

Az első világháborúról rendezett konferencát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Savaria Múzeum közösen az ŐrvidékHázban. Az előadássorozat fővédnöke Hende Csaba országgyűlési képviselő volt.

Világháborús konferencia

„1915-ben a nagy háború második évében már nyilvánvalóvá vált, hogy a császár ígérete teljesíthetetlen.”

Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek! - ez volt Vilmos német császár ígérete 1914 nyarán, ehelyett azonban csak sebesült bajtársak és szomorú hangvételű levelek érkeztek a frontokról az elhúzódó háborúban. Az első világégés okozta veszteségeket csak fokozta az 1920-as békediktátum, amely területének kétharmadától fosztotta meg Magyarországot - hangzott el az eseményen.

Szász Jenő – elnök, Nemzetstratégiai Kutatóintézet
„Ennek minden egyes kihívását, szomorúságát, tragédiáját és miért ne az ember mindennapi éltére való kihatását mind a mai napig tapasztaljuk és el kell viselnünk, szembe kell néznünk és abból tanulva, erőt gyűjve, egymásba kapaszkodva meg is kell terveznünk a közös jövőt.”

A Nagy Háborús Emlékév 2015-ös rendezvénysorozatához kapcsolódó konferencián Csapláros Andrea sikeresnek értékelte a Savaria Múzeum és az ŐrvidékHáz által szervezett idei programokat. Kitért arra is, hogy nem elég pusztán emlékezni a hősökre, hanem az utókort folyamtosan emlékeztetni kell mindazokra, akik életület adták Magyarországért.

Csapláros Andrea – igazgató, Savaria Múzeum
„Ebben az évben is az I. világháború nagyon fontos szerepet játszott a gyerekek tanításában és oktatásában és azt hiszem, hogy ezt igenis folytatni kell nemcsak otthon, hanem iskolai keretek között is a gyerekeket nevelni arra, hogy ők kicsodák, milyen irányba kell nekik menni és milyen gondolatok ébredjenke az ő kos fejükben.”

Az egész napos konferencián szó esett többek között a Nyugat-Dunántúli határvármegyék háborús időszak alatti mindennapjairól, az 1918-19. évi katonai összeomlásról és a Székely Hadosztály harcairól. Az esemény mellett egy időszaki kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, akik a 3 dimenziós képeken keresztül betekintést nyerhettek a fronton szolgáló bakák életébe.