Sárga Zebra

Televíziónkról

A Szombathelyi Televízió története

2005. május 09., 11:04

A TÖRTÉNET

A nyolcvanas évek második felétől érlelődött Szombathelyen a városi televízió létrehozásának gondolata. Tanulmányterv született, egyeztetések  indultak. 1988-ban eldőlt, hogy nem kábeles, hanem sugárzott adást közvetít majd a tévé a Petőfi Sándor utcai „14 emeletes” tetején kiépített adóházból. 1989. május 22-én kelt a Minisztertanács működési engedélye, igaz, csak egy évre, mert még nem fejeződött be a frekvenciák kiosztásának egyeztetése. 1989-ben a megyei tanács egyik utolsó döntése volt, hogy a rendelkezésére álló valutakeretet az MMIK-nak adja, hogy ott kialakíthassák az önálló szervezeti egységként működő tévéstúdiót. A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ egyébként gazdag archívumot őrzött, a Vas megyei film- és szemléltetőeszközök tárát,  filmanyagának egy részét már videora másolták.  A 10 millió forintos keretből korszerű stúdióberendezéseket vásároltak Bécsből. A  felszerelés ’89 novemberére érkezett meg.  Időközben felállt a Városi Televízió Társadalmi Bizottsága, amelyet azért hoztak létre, hogy állandó ellenőrzést gyakoroljon a műsorszerkesztés felett, garantálja a széles érdekképviseletet és az esélyegyenlőséget. Tagjait a városi és a megyei tanács, az
MMIK, az MSZP, az Éhen Gyula kör, a Hazafias Népfront, az Éhen Gyula Kör és az Ellenzéki Kerekasztal delegálta. A bizottság első feladata volt, hogy megvizsgálja a főszerkesztői posztra beadott pályázatokat.  A végső szót a jelöltekről a városi tanács végrehajtó bizottsága mondta ki, amely főszerkesztőnek november 15-én Sibinger Jánost nevezte ki.

A hosszas előkészítő munka után elérkezett a pillanat:  1990. február 5-én első adását sugározta a szombathelyi városi televízió a 38-as csatornán, az UHF sávban. Az akkoriban még élő frekvenciamoratórium miatt éveken keresztül valójában kalózadóként működött a televízió. A hivatalos stúdióengedély 1993-ban érkezett meg.

Egy évvel később történt az a jelentős technikai fejlesztés, ami az ország legmodernebb helyi televíziói közé emelte a szombathelyit. A közvetítőkocsi rendszerbe állítása lehetővé tette az élő közvetítéseket is, ami - akkor - úttörőnek számított a helyi televíziózásban.

1995-től új igazgató, Kovács Tibor irányította a szerkesztőség munkáját. A televíziót 1997-ben közhasznú társasággá alakították át Szombathelyi Televízió és Rádió Kht. néven. Akkor úgy tűnt, elindulhat egy rádió is Szombathelyen, de a frekvenciáért mégsem szállt versenybe a város.  Egy év múlva új helyre költözött a televízió, a Géfin Gyula utcai egykori öntöde egy felújított épületrészébe.

1999-ben két megbízott igazgató, Szöllősi Iván, majd Murai András vezette a televíziót. 2000-től pedig Velencei Renátát nevezték ki a társaság élére.Váradi Gábor 2003-ban került az igazgatói székbe. 2009-től Szöllősi Iván irányítja a szombathelyi tévét, 2011-től Velencei Pál.

A televízó Szombathelyen és 25 km-es körzetében sugározza adását, 55.000 háztartásba jutunk el. A kezdeti kéthetente egy órában jelentkező úgynevezett konzerv magazinokat a hetente, majd kétnaponta, az 1990-es évek közepétől naponta sugárzott élő műsorok váltották.

2012. decemberében Koczka Tibor lett az ügyvezető, majd a Szombathelyi Televízió és Rádió Nonprofit Kft. 2013 február 1-től új néven, a Szombathelyi Médiaközpontként folytatta működését. Az új elnevezés új szervezeti formát, a Szombathelyi Televízió szempontjából új műsorstruktúrát jelentett. Jelenleg napi 100 perc friss műsor készül a Szombathelyi Televízióban. Hétfőtől péntekig minden nap este 6 órakor kezdjük napi adásunkat a Híradóval, majd óránként látható napi hírösszefoglalónk, egészen éjfélig. A Híradók közötti műsoridőben szombathelyi magazinokkal jelentkezünk. Esti 6 órás műsorunkat másnap reggel 6-tól délig megismételjük. Szombaton és vasárnap a heti műsorainkból készült összeállítást láthatják a nézők és ekkor sugározzuk hosszabb felvételeinket is. Február 4-én indult napi 45 perces közéleti magazinunk Szombathely Ma címmel.

2004 óta az interneten is elérhetők vagyunk.

2008 szeptemberétől digitálisan készülnek az adások. A nézők lényegesen jobb adásminőségben nézhetik a műsorokat. A közelmúltban pedig a korszerű televíziózás elvárásaihoz igazodva az arculat is változott. A Szombathelyi Televízió számára új kihívást jelent a 2014-től kötelező digitális sugárzásra való átállás.

2014 novemberében a gazdasági társaság vezetését Lovass Tibor vette át. A megkezdett úton haladt tovább a Médiaközpont a műsorkészítés területén, illetve a MTVA-val kötött szerződés értelmében. 2017-ben is a MTVA beszállítói vagyunk (M1, M4, M5), a liveU készülékünk segítségével a hét több napján, akár naponta többször is, a megye teljes területéről élő bejelentkezéseink vannak, illetve küldjük a tudósításokat.

2014-ben indult útjára a Savaria Filmszemle, amely minden évben várja a független filmesek és a profi alkotók munkáit. A szemle támogatója a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Média Mecenatúra Programja, a Magyar Művészeti Akadémia, szakmai támogatást ad a Magyar Nemzeti Filmalap. 2017-ben már 140 pályamű érkezett a szemlére.

Több tematikus magazin indult útjára, mellette hangos könyvek készítésében vettek részt munkatársaink, melyeket a vakok és gyengénlátók regionális szervezeteinek dományoztunk. Ebben a munkában a Savaria Egyetemi Központ volt a partnerünk. 2015-ben indult útjára a Civil Zsurnaliszta képzés, amelynek keretében minden esztendőben március 15-én átadjuk az Év Civil Zsurnalisztája – díjat.

Televíziónk rendszeresen fogad gyakornokokat. Évről évre 4-6 hallgató szerez gyakorlati ismereteket a stúdiónkban.

Segítjük a térség filmszemléit (Álmodtam egyet…” Zsirai Fogyatékkal élők filmszemléje, Fogyatékkal Élők Országos Filmszemléje), Civil szervezetek munkáját (Civil Reggeli sorozat, Genius Savariensis Szabadegyetem, Szombathelyi Civil Kerekasztal, Civil Pont, SPIRITUSZ Program). Aktív részesei voltunk a "Szombathely, a segítés városa" programnak, amely során 6 kollégánk elsajátította az újraélesztést.

2016-tól megyei összefogással készül a Vasi Kaleidoszkóp magazinműsor, melybe Vas megye helyi televíziói dolgoznak együtt, és kéthetente 30 perces adást készítenek, illetve sugároznak a Vas Megyei Önkormányzat támogatásával.

2016-ban a Szent Márton Év tiszteletére napi 1-1 percben tájékoztattuk nézőinket a szent életével kapcsolatos emlékekről és eseményekről. A 200 híradós tudósítás mellett 40 magazinműsorban is az emlékév és Szt. Márton emléke előtt tisztelegtünk, számos szakértőt megszólaltatva.

A 60+ magazinműsorral 2017-ben indult el a televízió. A nyugdíjas korosztály kedvelt műsora egy fontos nézői közeget célzott meg ezzel a produkcióval, amely magas nézettségével bizonyította, hogy van létjogosultsága.

„Add tovább a kabátodat” akciónk keretében középiskolásokat szólítottunk meg, és az ünnepek előtt a Kárpátaljai rászorulóknak gyűjtöttünk és vittünk kabátokat partnereinknek is köszönhetően.

2016 novemberében Lovass Tibor ügyvezető igazgatónkat elnökének választotta a Helyi Televíziók Országos Egyesületének közgyűlése.

2017-ben útjára indult egykori kolléganőnk emlékére a Maros-Kiss Adrienn-díj. Középiskolások közéleti szövegmondásának versenye nagyon népszerű a diákok körében. Szépen eszélő hírolvasó kolléganőnknek, középiskolai magyar tanárnak így állítunk emléket.

Büszkék vagyunk a regionális együttműködéseinkre is. A Nyugat-Dunántúli helyi médiumok közösségének, a West Pannon Médiaklaszternek is tagjai vagyunk. Fontos számunkra ez a közösség, hiszen a gazdasági lehetőségek mellett a műsorcserékben is számíthatunk egymásra. Több éves kapcsolat keretében kiváló műsorcserét ápolunk a Szlovén Televízió Lendvai Magyar Nyelvű televízió-és rádió stúdiójával.

2019 márciusától a közgyűlés Halmágyi Miklóst nevezte ki ügyvezető igazgatónak.

 

A TECHNIKA

A televíziós szakma legnagyobb nehézsége, ugyanakkor izgalma az a hihetetlenül gyors technikai fejlődés, aminek állandóan meg kell felelni. 20 évvel ezelőtt úgy dolgoztunk, hogy a kamera rögzítő részét a szerkesztő vitte az operatőr után, és az S-VHS magnó menőnek számított. Ma megmosolyogjuk az akkori időket, ezeket az eszközöket muzeális daraboknak tekintjük. Mi volt ez ahhoz képest, hogy a mai gépek az űrkutatásban használt technológiákat is alkalmazzák! Ki ismeri ma azt a kifejezést: U-matic, patch-panel?

1990-ben a szombathelyi városi tévé két kamerával, egy vágószettel és egy kölcsönkapott keverőpulttal kezdte működését. Magunk készítettünk jó megvilágítást biztosító, ugyanakkor kevés hőt adó lámpákat. Az adások eleinte konzerv összeállítással készültek, kazettán vittük a kész műsort az adóházba, mert a stúdió és az adó között nem volt összeköttetés. Csak később fektették le az optikai kábelt az MMIK-tól a 14 emeletes tetején található mikrohullámú átjátszó berendezésig.

Az első jelentős fejlesztést 1994-ben hajtottuk végre. Beta- SP rendszerre tértünk át, illetve egy akkor még újdonságnak számító Avid non-lineáris vágóberendezést is munkába állítottunk, az ország egyik legkorszerűbb helyi telvíziója jött ezzel létre. A helyi televíziók közül elsőként -saját tervezéssel és kivitelezéssel- összeállítottuk a közvetítőkocsit, amellyel élő közvetítéseket adunk. Az csak zárójelben kívánkozik ide, hogy a közvetítőkocsi korszerűsítése azóta is várat magára.

2004-ben a televízió fellépett a világhálóra. Saját weboldalt működtetünk, adásaink a Föld bármely pontján akár élőben is követhetők a neten. Aki lemaradt róla, az archívumban keresgélheti kedvenc műsorát. Az Info Tv sokoldalú szolgáltatásai pedig újabb információforrást biztosítanak nézőink számára. A nézők sms-t is küldhetnek nekünk, így lesz átfogó az  interaktivitás.

2008 őszétől a modern televíziózás elvárásaihoz igazodhattunk, amikor  egy fejlesztés keretében számítógép alapú automatizált adáslebonyolító rendszert hoztunk létre. Megszűnt az analóg, kazettaalapú adáskészítés, helyette nonlineáris vágóberendezéseken készülnek az anyagok. Ezzel sokat javult adásaink minősége. A fejlődés lehetőségei korlátlanok, annak csak az anyagi lehetőségek szabnak határt.

2015-ben új közvetítőkocsit épített a társaság, illetve beszereztük a LiveU készülékünket, illetve egy új forgató szettet is vásároltunk.