Hírek

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Ágh Péter

2009. április 07., 16:59

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatának eredménye rámutatott, hogy a Soros Fund Management állt az OTP elleni, tavaly október 9-i tőzsdei támadások mögött, s ezzel egy időben a forint ellen is spekuláció folyt, ami hozzájárult a forint erős gyengüléséhez.

Ez a támadás hozzájárult a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom csökkenéséhez és a legnagyobb magyarországi bank tőzsdei árfolyamának esésével a bankrendszer stabilitásának veszélyeztetéséhez. Ágh Péter, a Fidesz szombathelyi képviselője ezért hétfőn azt a javaslatot nyújtotta be a parlamentnek, hogy az ügy további részleteinek tisztázása érdekében az országgyűlés legközelebbi ülésén fogadjon el egy határozatot a vizsgálóbizottság létrehozásáról.

A Soros-cégre a PSZÁF által kirótt pénzbírság szükséges, de nem elégséges lépés volt, ezért a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a PSZÁF határozatában szereplőkön kívül milyen más piaci szereplők vettek részt az OTP elleni támadásban, kinek a megbízásából járt el a Soros Fund Management, továbbá ki volt a PSZÁF által közelebbről meg nem nevezett londoni székhelyű befektetési szolgáltató, és milyen szerepe volt az OTP elleni támadásban.

Vizsgálni kell azt is, hogy mulasztott-e a kormány, illetve a pénzügyi kormányzat az OTP elleni tőzsdei támadások során, meg tudta-e volna akadályozni akkor a támadást, illetve rendelkezett-e olyan eszközzel, amellyel gyorsan reagálhatott volna. Azt is meg kell fontolni, hogy milyen formában lehet egységesen fellépni az OTP kisrészvényesei nevében, hogy őket a veszteségeikért kártalanítsa a Soros Fund Management LLC.

Szintén meg kell vizsgálni, hogy tavaly szeptembertől az ügyben érintett piaci szereplők részt vettek-e a hazai deviza kereskedelmében, illetve milyen szerepet töltöttek be a piaci forgalom befolyásolásában. Ki kell térni arra is, hogy van-e összefüggés az OTP meggyengítése és a MOL részvényeit érintő, közelmúltban történt tranzakció között.

Az ilyen és ehhez hasonló tőzsdei akciók elkerülése érdekében szükséges jogszabályi változtatások áttekintése valamint az események alapos felderítése érdekében feltétlenül szükséges a vizsgálóbizottság létrehozása.

Szombathely, 2009. április 7.


Ágh Péter s.k.
országgyűlési képviselő