Hírek

A járványhelyzet miatt nagyrészt virtuális térben ünnepelte Szombathely a magyar kultúra napját

2021. január 25., 19:50

1989 óta emlékezünk meg január 22-én arról, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le, és látta el dátummal a Himnusz szövegét. Nemzeti imánk születésnapja alkalmából ismert művészek videóüzeneteit tette közzé az AGORA.

 

A járványhelyzet miatt nagyrészt virtuális térben ünnepelte Szombathely a magyar kultúra napját

Videóüzenetben köszöntötte Jordán Tamás a színházbarátokat a kultúra napja alkalmából, ami a Weöres Sándor Színház életében kettős ünnep, hiszen éppen tíz éve, 2011. január 22-én Az ember tragédiája bemutatójával avatták fel a város első, saját társulattal rendelkező kőszínházát. A hamarosan leköszönő alapító igazgató elmondta: sok-sok értékes előadást hoztak létre azóta, és sikerült a hazai színházi élet élvonalába kerülni.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Remélem, a színvonal továbbra is megmarad, megmarad az emberek szeretete, a társulatunk lelkesedése. Az ünnepi alkalomból kívánom, hogy legyen egészség, legyen vírusvédett állapot, és jöhessenek a színházba."

Egy perc a kultúráért címmel több rövid videót is közzétett Facebook-oldalán az AGORA pénteken. Helyi kötődésű ismert személyiségek, művészek fogalmazták meg üzenetüket a magyar kultúra napja alkalmából. Az összeállításban énekesek, színészek, képzőművészek is szerepeltek, összesen 24-en. Beck Zoli, a 30Y énekes-gitárosa versrészletet olvasott fel.

"Sziasztok, a magyar kultúra napján nekem egy vers jutott eszembe, Kemény István, Egy nap élet című verse. Talán a magyar kultúra most olyan, mint egy osztálytalálkozó, próbálunk felszedni valamit, amit valaha igaznak hittünk és jónak."

Fekete Péter kulturális államtitkár szülővárosához, Szombathelyhez kapcsolódó emlékeit idézte fel.
"A magyar kultúra napja alkalmából hálával gondolok szülővárosomra, tanáraimra, akiktől a kultúra iránti tiszteletet, kreativitást, a művészet szeretetét megtanulhattam."

A magyar kultúra napjának estéjén két órán át a nemzeti lobogó színeivel világították meg a sportház és a mozi épületét. A háttérben megzenésített versek szóltak a hangszórókból.