Hírek

Számos új információra is fény derült a Jáki Templom felújítása közben

2021. május 19., 13:51

A Szent György templom helyén korábban egy másik állt, az apátság nyugati része nem szerzetesi és szakrális célokat szolgált, hanem ott lehetett a Ják nemzetség kincstára. A kolostort pedig egykor vizes árok és magas torony is védte – számos új információra is fény derült a Jáki Templom felújítása közben. A feltárás és a restaurálás már több éve tart. Várhatóan jövőre már újra látogatható lesz a XIII. századi műemlék.

 

Számos új információra is fény derült a Jáki Templom felújítása közben

A gótikus elemekkel díszített román stílusú jáki apátsági templom a XIII. században épült, bencés kolostor is kapcsolódott hozzá. Ez azonban az 1532-es török ostrom idején elpusztult. Ezután a templom köré védvonalként vizesárkot és egy kaputornyot építettek. Ennek helyére került később a Folnay Ferenc apát nevét viselő kapu. 1663-as felirat áll rajta, de valószínűleg korábban állították.

Pap Ildikó Katalin - régész
„Ezt a kaput akkor létesítették, amikor már a a XVI. Században létező tornyot elbontották, és gyakorlatilag ezt a nagy széles árkot úgy temették be, hogy beleborították a tornyot. Ezt onnan tudjuk, hogy az árok alján találtuk meg a torony tetőcserepeit, felette pedig a fal tartozékait, tehát itt egy komoly tereprendezést végeztek.”

A templomdombot kerítéssel vették körül, ami mostanra nagyon rossz állapotba került, csak bontással lehet megmenteni. A téglák ugyanis annyi ásványi sót szívtak fel a talajból, hogy beavatkozás nélkül szétmállanának.

Sarkadi Márton – szakmai koordinátor
„Sajnos már olyan mértékűvé vált a roncsolódás, hogy lokális javítás nem lehetséges, mindenképpen szét kell bontani a kerítést, és újra kell építeni. 8.04 ez sajnos elkerülhetetlenné vált. Ugyanez a helyzet a támfallal is, aminek a vasbeton szerkezete már elkészült. Ez sajnos olyan állapotba került, hogy elkezdett megcsúszni, és azzal fenyegetett, hogy esetleg a Szent Jakab kápolna is veszélybe kerül.”

A Szent Jakab kápolna vasbetonból kapott új támfalat. Az innen és a kerítésből lebontott téglákat most a Jákon átvezető Belső-patak vizében áztatják, ha kioldódik belőlük az évszázadok alatt felszívott nagymennyiségű ásványi só, újra fel lehet ezeket használni. Közben a templombelsőben folynak a felújítási munkálatok, hamarosan a homlokzat restaurálásának is nekiállnak. A régészeti feltárás számos információval szolgált a Ják nemzetségről.

Sarkadi Márton – szakmai koordinátor
„A templom nyugati része, a két torony, a két torony közti karzatok nem a szerzetesek céljait szolgálták, nem a kolostor funkcióihoz tartozott, hanem nyilvánvaló, hogy az itt birtokos család használta.”

A tervek szerint a restaurálás idén befejeződik, és jövőre újra megnyitja kapuját a templom. A Szent György templom és a Szent Jakab kápolna, valamint az apáti ház felújítása után cél az is, hogy kiállításon mutassák be az egykori kolostor, a Ják nemzetség és a település történetét.